Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Biskupova poruka za Godinu milosrđa

U povodu nadolazeće svete jubilarne Godine milosrđa biskup mons. Dražen Kutleša napisao je poruku koju donosimo u cijelosti.

Poštovana subraćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici,

uskoro započinje Izvanredni jubilej milosrđa, proglašen od Svetog Oca pape Franje bulom „Misericordae vultus – Lice milosrđa”, pod geslom Kristovih riječi „Milosrdni poput Oca”. Već same riječi naslova papine odredbe i gesla izražavaju značaj i ciljeve ove Svete godine.

Sveopća Crkva i društvo pozvani su ponovno oživjeti onaj biblijski put milosrdnog Samaritanca od Jeruzalema do Jerihona, uz kojega se množe prokopi i u njima zaboravljeni ljudi. Milosrđe je danas prečesto zaboravljena krepost ili je okovano i uvjetovano premnogim kriterijima razlikovanja i svrstavanja ljudi, od onih političkih i gospodarskih do onih vjerske pripadnosti. Papa Franjo poručuje kako milosrđe Oca ne poznaje nikakve uvjete ili granice, te Crkva i svijet moraju usvojiti ovu Božju logiku. Cilj je prvenstveno obnoviti Crkvu, ne toliko u njezinim institucijama koliko po pitanju duha kojim Crkva diše, i, pogotovo, obzirom na to kako danas ljudi, vjernici i nevjernici, pravednici i grješnici, doživljavaju Crkvu. Papa Franjo želi poručiti kako Crkva mora izići ususret ljudima, otvoriti svoje svakojake „konklave”, a najjednostavniji način tog „izlaska” je da Crkva izričitije pokaže svoje istinsko milosrdno lice.

Novost ovoga Jubileja je što Sveta vrata neće biti otvarana samo u rimskim bazilikama, nego u svim prvostolnicama diljem svijeta, pa tako i u našoj prvostolnici u Poreču. Ako, po riječima pape Franje, „Božje milosrđe nije nipošto znak slabosti, već, prije, pokazatelj Božje svemoći”, ako je ono veće od svakoga grijeha, onda Crkva ne smije ograničiti mogućnost svim ljudima da to milosrđe i praktično osjete. Svi su pozvani proći kroz „Sveta vrata milosrđa”. Ovime se pokazuje univerzalnost Crkve, jednakost svih ljudi pred Bogom i u Crkvi, daje se svima jednaka mogućnost osjetiti milosrdnu ruku Samaritanca. U Crkvi nije dovoljno promicati samo sućut i pravednost. Crkva i njezini članovi pozvani su ići korak dalje, i suživot oplemeniti djelotvornim milosrđem. „Došlo je vrijeme da Crkva ponovno preuzme na sebe zadaću da s radošću poziva na opraštanje”, tvrdi papa Franjo. Ove riječi jasno pokazuju kako milosrđe nije pridržano samo Bogu koji je svemoćan, nego postaje moralni i vjerski kriterij, štoviše, imperativ postupanja svakoga kršćanina.

Oblici milosrđa nisu zadani jednom zauvijek. Danas je cilj Crkve i svakoga kršćanina, po riječima pape Franje, „nositi riječ i gestu utjehe shomašnima, proglasiti oslobođenje onima koji su bačeni u okove novih ropstava suvremenoga društva, vratiti vid onima koji više ne vide, jer su prignuti nad same sebe te vratiti dostojanstvo onima kojima je ono oduzeto”. To znači da milosrđe mora ima mjesta u političkim odlukama, gospodarskim računicama, civilnom društvu, modernim obiteljima, školama. U svim tim segmentima otkrivamo tzv. globalizaciju ravnodušnosti.

Na poseban način milosrđe mora postati temeljno usmjerenje cjelokupnog pastorala. „Sama se vjerodostojnost Crkve očituje u tome kako ona pokazuje milosrdnu i suosjećajnu ljubav”, tvrdi papa Franjo.

Pozivam Vas, stoga, subraćo svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici, da se, svaki na svoj način i prema svojim mogućnostima, založimo kako bi ovaj Jubilej milosrđa bio plodonosan. Naša je biskupija, sljedeći upute Svetoga oca pape, stvorila Pastoralni plan u Godini milosrđa. Uključimo se u proslavu otvaranje Svete godine 12. prosinca u Poreču, kao i na mnoga događanja u našoj biskupiji tijekom cijele Svete godine: duhovne obnove, susrete vjeroučitelja, župnih animatora i mladih, korizmena hodočašća u porečku i pulsku katedralu, križni put na dekanatskoj i biskupijskoj razini, inicijativu „Dvadeset i četiri sata za Gospodina”. Posebno preporučam organiziranje hodočašća u mjesta vezana uz naše mučenike i blaženike Miroslava Bulešića i Francesca Bonifacia, Lanišće, Svetvinčenat i Krasicu. Napose, pak, pozivam svećenike i redovnike da omoguće što češće vjernicima sakrament pomirenja, najočitijem znaku Božjeg i našeg milosrđa. „Nikada ne zaboravimo da biti ispovjednik znači sudjelovati u samome Isusovu poslanju i biti konkretan znak neprolazne Božje ljubavi koja oprašta i koja spašava”, poručuje nam papa Franjo.

Neka ova Sveta Godina milosrđa sve nas učini misionarima milosrđa.