Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Biskup Štironja predvodio obrede Nedjelje Muke Gospodnje u Poreču

Na Nedjelju Muke Gospodnje, 24. ožujka, porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja blagoslov maslinovih grančica, procesiju te svečano misno slavlje predvodio je u Poreču. Svečanost je započela na Trgu slobode, ispred crkve Gospe od Anđela blagoslovom maslinovih grančica. Uslijedila je procesija starogradskom jezgrom Ulicom Decumanus i Ulicom sv. Eleuterija. Mnoštvo je u procesiji nosilo maslinove grančice, a članovi neokatekumenskog puta palmine grane. Po dolasku procesije u Eufrazijevu baziliku uslijedilo je čitanje Muke. U koncelebraciji su bili kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić, katedralni župnik vlč. Mladen Pranjić te vikar katedralne župa vlč. Boško Čatlak.

Biskup Štironja na početku je svoje propovijedi podsjetio na procesiju u Jeruzalemu, u čast Isusu iz Nazareta, kojega je mnoštvo pozdravilo kao Mesiju s pjesmom na usnama, maslinovim grančicama u rukama i poklicima: „Hosana Davidovu sinu; blagoslovljen, koji dolazi u ime Gospodnje“. Potaknuti gestom mnoštva onoga vremena i mi činimo nešto slično, na vanjski način, rekao je biskup Ivan te dodao da to kršćani čine s čvrstom vjerom u srcu da je Isus naš Bog i Kralj, naš Spasitelj i Otkupitelj.

Ozračje radosti i riječi dobrodošlice „Hosana“ u Jeruzalemu, u ono doba, kako nam kažu Sveta pisma, pretočilo se u „Raspni ga“, jer mnoštvo nije prepoznalo u Isusu svoga Boga, otkupitelja i spasitelja. Mi kršćani svoj stav prema Isusu temeljimo na vjeri da je on naš Bog, naš spasitelj i otkupitelj, rekao je biskup Ivan te naglasio da je to je to ta razlika između mnoštva u Jeruzalemu i mnoštva kršćana koje se danas okupljaju u svojim crkvama da s vjerom u srcu i s pjesmom na usnama iskaže odanost svomu Spasitelju koji je radi nas i radi našega spasenja prihvatio smrt na križu.  

Biskup Štironja je podsjetio da se drama prihvaćanja ili neprihvaćanja Isusa kao Boga trajno odvija u svijetu, sve do naših dana. I danas neki postavljaju pitanje Isusu: „Što ti, čovjek, sebe Bogom praviš?“ Biskup je spomenuo i razlog zato se to događa. Razlog je, među ostalim, i u tomu što se čovjek želi prikazati svemoćnim, smeta mu da mu na putu njegove umišljenosti bilo tko stoji na putu. Tako se nešto može dogoditi svakomu pa i nama kršćanima, rekao je biskup te je upozorio da se ne bismo trebali previše zamarati svijetom, što svijet i javnost misli, nego da glavno pitanje našega života trebalo bi biti: „Što se događa u mom i tvom srcu? Priznajem li Isusa kao Kralja, kao svoga otkupitelja i spasitelja? Priznajem li da silna djela koja učini, i danas čini u našim životima, samo ako mu se potpuno otvorimo. Isus i danas čini silna djela i po tim djelima on živi i prisutan je među nama“.

U nastavku svoje propovijedi biskup se Štironja kratko osvrnuo na naviješteno Evanđelje o muci Isusovoj, te naglasio da evanđeosko izvješće o muci Isusovoj nije poziv na razmišljanje samo za jedan trenutak, samo za danas. „Ovo su riječi za cijeli Veliki tjedan, za cijelo uskrsno vrijeme, za cijelu godinu pa i za cijeli život. Predstavljeni likovi su poticaj na razmišljanje: Da nisam ja, Gospodine? Da nisam ja Gospodine onaj koji će te izdati; onaj koji će te zatajiti?“, rekao je biskup Ivan.

Na kraju svoje propovijedi, biskup Štironja je pozvao da nam evanđeoski likovi budu poticaj na razmišljanje i ispit savjesti: da se nisu, kojim slučajem, skrili u naša srca: „Nemojmo te negativce koji izvrijeđaše, izbičevaše, ispljuvaše i razapeše Isusa tražiti u mnoštvu. Tražimo ih u najužoj i najbližoj zajednici; u svojoj obitelji, u svom najbližem i najdražem društvu. Jer sve te jako ubojite sprave i naprave; te grešne strijele i koplja; svi ti otrovno grešni čavli i bičevi, čekići i sprave za raspinjanje dobrih ljudi nerijetko su pohranjeni u ‘ostavi’ moga i tvoga bića, truju moju i tvoju dušu i duše onih s kojima živimo i s kojima se stalno susrećemo“.

Zato je biskup ponovio poziv s početka korizme: „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah obratiti“, na što nas podsjeća i jedan od psalama: „Dani su čovjekovi kao sijeno, cvate k’o cvijetak na njivi; jedva ga dotakne vjetar, i već ga nema. Ne pamti ga više ni mjesto njegovo“ (Ps 103, 15-16). Ne odgađajmo trajni poziv Crkve, osobito ovih svetih dana: „Obrati se i vjeruj Evanđelju“, zaključio je biskup Ivan.

Obrede Nedjelje Muke Gospodnje su pjesmom pratili članovi neokatekumenskog puta te članovi katedralnog zbora.