Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Biskup Štironja krstio peto dijete obitelji Beriša

Porečki i pulski biskup mons. Ivan Štironja, je u petak, 21. travnja 2023., u porečkoj katedrali krstio malenog Ivana Berišu, peto dijete obitelji Mateja i Nine Beriša. Misu su sa biskupom suslavili župnik Mladen Pranjić i kancelar mons. Sergije Jelenić.

Na početku mise biskup je pozdravio roditelje krštenika, kumove, poimenice njihovu djecu, sve nazočne, a posebno bake i djedove jer imaju važnu ulogu u svijetu i u obitelji. Naglasio je da imaju važnu zadaću u obitelji, ne da razmaze svoje unuke već da ih odgajaju u vjeri i svjedoče pred njima svjedočanstva kršćanskog života.

 U homiliji biskup je iskazao da je radosno prihvatio poziv upućen odmah nakon nedavnog uvođenja u službu biskupa Porečke i Pulske biskupije da krsti 5 dijete i da je za njega to dar, čast i milost. Zahvalio se roditeljima malog Ivana što nisu zaboravila da je njihovo dostojanstvo utemeljeno na dostojanstvu Boga Oca i da su suradnici Božji. Istaknuo je da će mali Ivan krštenjem „biti zaodjeven Isusom Kristom, plaštem milosti, plaštem koji će ga štititi od svakog zla ovoga svijeta“ . Usporedio je brigu roditelja da cijepljenjem zaštite zdravlje djeteta sa važnosti da se dijete krsti u vjeri roditelja jer krštenjem „dobiva zaštitu za svoju dušu“. Pozivajući se na evanđelje dana, iz Evanđelja po Ivanu, kada je Isus nahranio mnoštvo, pozvao je prisutne da poput Andrije surađuju s Isusom čineći ono što mogu i poput dječaka koji je dao pet kruhova i dvije ribice dajući ono što imaju jer Isus traži suradnike među ljudima. I kao što je Majka Tereza  željela biti mala kapljica ohrabrenja i pomoći u svijetu, biskup je pozvao sve prisutne da li žele biti  kapljica vjere, kapljica svjedočanstva kršćanskog života i kapljica ljubavi i nade i da će tako svi zajedno stvarati novi svijet.

Obraćajući se na kraju homilije Mateju i Nini poručio im je da su djeca njihovo najveće bogatstvo i da nastave biti otvoreni Božjoj Riječi i donositi nove plodove vjere.

(Preuzeto sa www.biskupija-porecko-pulska.hr)