Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Beskrajno Božje milosrđe

Bog je zaljubljen u našu malenost, njegovo milosrđe nema kraja – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. S Papom su slavili kardinali Kardinalskog vijeća, nazvanog C9, koji danas započinju 12. radni skup.

Bog je milosrdan i velik u ljubavi – istaknuo je Papa komentirajući ulomak iz proroka Izaije koji tvrdi da Bog nije izabrao židovski narod zbog njegove moći i veličine, nego jer je bio najmanji i najbjedniji od svih naroda. Božja je ljubav u ovom odlomku poput ljubavi nekoga oca ili majke koji tješe svoje dijete jer ga je u „noći probudio ružan san“: Držim te za ruku, smiri se , ne boj se – kazao je Papa dodajući:

Svi poznaju očinsko ili majčinsko milovanje, kad roditelj tješi prestrašeno dijete: „Ne boj se, ovdje sam; zaljubljena sam u tvoju malenost, opijen sam tvojom malenkošću, tvojom ništavnošću“. Ne strahuj zbog svojih grijeha, ljubim te; ovdje sam da ti oprostim, Bog nas tako tješi, to je Božje milosrđe – istaknuo je papa Franjo.

Papa je pripovijedio kako je neki svetac stalno činio pokoru, a Bog je uvijek zahtijevao više, dok mu svetac nije jednom rekao kako mu nema više što dati, tada mu je Bog odgovorio: „Daj mi svoje grijehe“. Bog želi na sebe uzeti naše slabosti, naše grijehe, naše klonulosti. Isus je sam rekao: „Dođite k meni svi vi koji ste umorni, ja ću vas okrijepiti”. Ja sam Gospodin Bog tvoj i držim te za ruku, ne boj se. Dat ću ti snage. Daj mi sve, a ja ću ti oprostiti, dat ću ti mir – rekao je Sveti Otac.

Ovo su, nastavio je Papa, Božja milovanja, našega Oca koji se očituje sa svojim milosrđem. Vrlo smo nervozni ako nam nešto ne ide kako želimo, nestrpljivi smo. Bog je naprotiv strpljiv. Budi miran, počinio si velik grijeh, ne boj se; opraštam ti, daj mi ga. Upravo je to značenje pripjevnoga psalma: Milostiv je i milosrdan Gospodin. Mi smo maleni. Bog nam je dao sve. Od nas traži samo našu bijedu, naše nedostatke, naše grijehe da nas zagrli, da nas zamiluje. Molimo Gospodina da u nama i u čitavom narodu probudi vjeru u njegovo očinstvo, milosrđe i srce, te da po toj vjeri budemo milosrdniji prema drugima – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan