Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

70. obljetnica misništva mons. Antuna Bogetića, biskupa u miru

Pulska župa sv. Pavla ove je godine Svetkovinu sv. Petra i Pavla apostola, u srijedu, 29. lipnja proslavila posebno svečano. Toga je dana ujedno proslavljena 70. obljetnica svećeništva porečkog i pulskog biskupa u miru mons. Antuna Bogetića. Biskup Bogetić svoj svećenički jubilej proslavlja u 94. godini života i 32. godini biskupstva, od čega je 14 godina bio ordinarij. Veći dio od dosadašnjih 18 godina biskupstva u miru proveo je aktivno radeći na njivi Gospodnjoj, doslovno – diljem svijeta.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je riječki nadbiskup i metropolita mons. Ivan Devčić, a homiliju je održao porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša. Uz svečara je koncelebrirao porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa preč. Piergiorgio De Angelis te drugi svećenici. Nakon uvodnog pozdrava župnika domaćina, pulskog dekana preč. Milana Mužine, predslavitelj nadbiskup Devčić je uz spominjanje kratkog životopisa svečaru izrekao nadahnute čestitke.

Posebno je spomenuo njegovu desetogodišnju službu duhovnika u Pazinskom sjemeništu, od 1952. do 1962., kada je sjemenište imalo svoj najveći uzlet, istaknuvši da je tada mnogim mladićima pomogao raspoznati zove li ih Gospodin u svećeničku službu, a pozvanima je bio pouzdan pratitelj i uzor. „Za to su Vam i danas brojni svećenici, kao i njihovi biskupi, širom Istre i cijele naše Riječke metropolije, kao i u mnogim drugim biskupijama nekadašnje Jugoslavije, posebno zahvalni i nose Vas u svojim sjećanjima i molitvama”, rekao je nadbiskup Devčić, obraćajući se svečaru. Nadalje je spomenuo odluku biskupa Bogetića o osnivanju pulskog Sjemeništa Redemptoris Mater, kao i njegovu ulogu duhovnika, i nakon umirovljenja, u tim sjemeništima.

„U svaku ste službu, koja Vam je kao svećeniku i biskupu bila povjerena, ulagali čitavog sebe, ne očekujući nikakve nagrade ili bilo kakva priznanja, nego imajući uvijek na umu samo Isusove riječi: “Kad izvršite sve što Vam je naređeno, recite: ‘Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!”, rekao je mons. Devčić.

„Dragi biskupe Antune, svojim crkveni i rodoljubnim radom uvrstili ste se u red velikih biskupa koje je crkvi i narodu podarila naša Istra. Sjetimo se Dobrile, Ujčića, Pavlišića, pa Saina i Santina, dvojice prvih riječkih biskupa. A tu je i Vaš časni nasljednik mons. Ivan Milovan. Dok se svih njih sa zahvalnošću sjećamo, Vama čestitamo i zahvaljujemo za sav Vaš uzorni svećenički život i djelovanje”, rekao je mons. Devčić, izrazivši čestitke uime cijele Riječke metropolije.

Biskup Kutleša je u homiliji, temeljem riječi apostola Pavla iz 2. Poslanice Timoteju, istaknuo činjenice prema kojima se tvrdnje iz Poslanice mogu primijeniti i na život mons. Bogetića. „Čitajući autobiografsku knjigu slavljenika, “Od Anda do Tihog oceana” primijetio sam da je jedan od njegovih glavnih ideala bio i sv. Pavao”, rekao je biskup Kutleša. Sagledavajući životni put slavljenika opisanog u knjizi, gotovo da se može reći da je želio slijediti sv. Pavla koji je po Mediteranu naviještao evanđelje, a mons. Bogetić je počeo od Europe, nastavio do Latinske Amerike, pa sve do dalekog Taiwana, do Azije. Sv. Pavao piše Poslanicu u zatvoru, kada je već svjestan da se bliži kraj njegovog ovozemaljskog života. Govoreći da se prinosi kao žrtva ljevanica sv. Pavao želi reći da je cijeli njegov život bio žrtva koju prinosi Bogu. Jednako je tako i biskup Bogetić sve svoje znanje i imanje i sve što je imao posvetio drugim ljudima i naviještanju Radosne vijesti do nakraj zemlje. Govoreći o vremenu svoga odlaska, sv. Pavao koristi znakovitu riječ, na grčkom jeziku ‘analuzis’ koja ima nekoliko specifičnih tumačenja. Ona može značiti odlazak na počinak životinje kojoj je nakon rada skinut jaram ili teret, zatim može značiti popuštanje, skidanje šatora koji se seli na drugo mjesto; no, ima i značenje popuštanja mrtvog veza kada je plovilo trebalo otići na daleku pučinu. Sveti Pavao to govori jer je svjestan da je nakon što je cijeloga života nosio svoj križ spreman za odlazak na put prema Vječnosti. I biskup Antun je kroz život proputovao cijeli svijet naviještajući radosnu vijest i šireći kraljevstvo Božje, rekao je biskup Kutleša.

Citiravši nadalje iz poslanice riječi “Dobar sam boj bio”, koja je tada nadasve izražavala čvrstu odluku sportaša na korektan stav u natjecanju, mons. Kutleša je istaknuo konstantnost i odlučnost biskupa Bogetića u činjenju dobra i nasljedovanju Krista u svemu tijekom cijeloga života. Možda nekada, kao mnogi veliki ljudi, nije bio shvaćen u svojim nakanama. Kroz 70 godina svećeništva uvijek je bio konstantan, znajući da je samo nasljedovati Krista pravi put, nikada se nije, primivši plug, okretao unatrag, već je išao naprijed da bi ta brazda bila uvijek prava i vodila pravome cilju. Pavlovu tvrdnju o sačuvanoj vjeri, mons. Kutleša je prepoznao i u životnom putu biskupa Bogetića, istaknuvši da može doista biti zadovoljan jer je održao obećanja dana na svećeničkom ređenju. Napose je u njegovom djelovanju značajno što je imao osjet za potrebite. Sve ono što je činio nije činio za pohvalu i zahvalnost ljudi, već jednostavno iz dobrote i s poniznošću, rekao je biskup. „Naša je biskupija imala velikih znanstvenika, graditelja i političara te biskupa drugih profila, no rijetki su posjedovali jednostavnost i poniznost koju ste Vi, biskupe Antune u svome životu gajili i posjedovali”, rekao je biskup Kutleša, obraćajući se slavljeniku. „Upravo taj misionarski duh navodio Vas je na to da učinite sve da ono što je Vama bilo dragocjeno i drugi upoznaju”, rekao je također biskup Kutleša.

Kao što sv. Pavao u Poslanici govori Timoteju da mu ostavlja sve ono za što se je zalagao, a Bog će prosuditi koliko je to bilo vrijedno, i mi želimo ići putem biskupa Bogetića, gledati u njemu uzor, da budemo ustrajni i konstantni u svome zvanju. Napose je to bitno u današnje vrijeme kada nas sa svih stana napadaju različite ideologije i nije jednostavno biti pravi vođa, kako u političkom tako i u crkvenom životu. Zato danas želimo zahvaliti biskupu Antunu za njegov život, želimo zahvaliti Bogu što nam ga je podario, što je mogao biti tolike godine s nama čineći dobro drugima, i Crkvi u kojoj je živio. Po uzoru na riječi sv. Pavla, ‘ako je Bog s nama tko će protiv nas’, želimo da ta Božja prisutnost preko biskupa Antuna bude s nama, i da nam on bude onaj svijetli primjer, onaj svjetionik koji će nas upućivati prema onim morima koje je on proplovio. Molimo za svećenička zvanja i misionarski žar kojim je bio vođen i biskup Antun, zaključio je biskup Kutleša.

Na kraju misnog slavlja biskupu Bogetiću uručeni su darovi u ime prezbiterija istarske Crkve i u ime njegovog rodnog mjesta Premanture. Misno slavlje završeno je svečanom izvedbom “Tebe Boga hvalimo”. Mons. Antun Bogetić rođen je 24. travnja 1922. u Premanturi, na krajnjem jugu Istarskog poluotoka. Gimnaziju je završio u Kopru, filozofiju na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu, a teologiju u Gorici.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1946. u Poreču. Nakon župnikovanja na Labinštini, bio je tajnik biskupa Dragutina Nežića. Godine 1952. započeo je desetogodišnju službu duhovnika u Pazinskom sjemeništu, potom je imenovan župnikom u Pazinu, te 1967. generalni vikarom biskupije. Godine 1980. započinje svoje misionarsko djelovanje u Argentini.

Porečkim i pulskim biskupom imenovan je 27. veljače 1984. godine. Za biskupa je zaređen u Poreču 28. travnja 1984., a umirovljen je 10. siječnja 1998. godine. Po umirovljenju, nakon više godina službe duhovnika u Sjemeništu “Redemptoris Mater” na Taivanu, nastanio se u Svećeničkom domu Betanija u Puli gdje živi i danas.

Izvor: >>>