Ispis

Na Veliki četvrtak, 9. travnja porečki i pulski biskup Dražen Kutleša predvodio je Misu posvete ulja.

 

Uobičajeno je da se ta misa slavi u prijepodnevnim satima Velikog četvrtka i tom prilikom oko biskupa se okupljaju svi svećenici pojedine biskupije kako bi obnovili svoja obećanja dana prilikom svećeničkog ređenja.

Zbog pandemije koronavirusa te odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije, svećenici su pozvani da taj dan ne dolaze na slavlje Mise posvete ulja u Poreč, nego da duhovno sudjeluju u tom činu. Stoga se ova sveta misa održala bez prisutnosti naroda, a uz Biskupa su bili prisutni kancelar Biskupije mons. Sergije Jelenić, župnik župe Uznesenja Bl. Djevice Marije u Poreču preč. Milan Zgrablić te župni vikar vlč. Janez Barborič.

U svojoj homiliji, Biskup je zahvalio svim svećenicima za vršenje svećeničke službe, za svjedočenje, svakidašnje predanje i požrtvovnost kojom se iz dana u dan posvećuju njihovim zajednicama ili drugom poslanju koju u ime Crkve vrše. Spomenuo se i pokojnih svećenika, a posebno vlč. Bože Milanovića kojega je Gospodin pozvao k sebi nakon prošlog Velikog četvrtka. Ujedno je zahvalio Bogu za tri prošlogodišnja mladomisnika: Zorana Cetinića, Darka Kovačevića i Branimira Šapinu te iskazao radost što se za svećeništvo pripremaju đakoni: Graziano Di Crescenzio, Leonard Škec i Wojciech Wlazl.

Kao i svake godine, Biskup se prisjetio i svećenika koji ove godine slave jubilarne godišnjice svećeničkog ređenja. Dijamantni jubilej slave: Dragan Domšić, Antilije Krajcar i Ante Žufić; zlatni jubilej slavi Josip Zović, a srebrni jubilej slavi Piergiorgio De Angelis. Stoga je pozvao na molitvu za njih i zazvao Božji blagoslov da ostanu vjerni u svome svećeničkom zvanju.

Na koncu svete mise, prije završnog blagoslova Biskup je s prisutnim svećenicima pred kipom Majke Božje izmolio Posvetnu molitvu Prečistom Srcu Marijinu i tako posvetio Porečku i Pulsku biskupiju Prečistom Srcu Marijinu.

Posvetnu molitvu, koju prilagođenu za sadašnji trenutak u nastavku donosimo u cijelosti, je 15. siječnja 1992. godine izmolio kardinal Franjo Kuharić posvećujući cijelu našu domovinu Marijinom Prečistom Srcu.

Posvetna molitva Prečistom Srcu Marijinu

Presveta Djevice Marijo, utjeho žalosnih i zdravlje bolesnih!
Naši pradjedovi dali su ti naziv najvjernija Majka i Odvjetnica Hrvatske. Ti si nam to bila kroz cijelu tešku povijest! Mi danas s dubokim pouzdanjem molimo da nam budeš Zagovornica kod svoga Božanskog sina i našeg Spasitelja Isusa Krista kako bi se smirili naši dani i ostvarile naše nade za svako dobro ljudi i naroda.
U nemiru koji pogađa Hrvatsku domovinu, naš narod i naše su građane, kao i druge zemlje i narode zbog opasnosti zaraze od Korone virusa, povjeravamo se i svim srcem predajemo Tvome majčinskome srcu; moli za nas i moli s nama neka nam milosrdni Bog udijeli mir u našim srcima, u našim obiteljima, među ljudima i narodima.
Ponizna službenice Gospodnja i kraljice mira izmoli od Srca svoga božanskog Sina i našeg spasitelja Isusa Krista mir koji on daje: mir u istini i ljubavi, mir u slobodi i pravednosti, mir s Bogom, mir s čovjekom.
Želimo biti dostojni toga mira, skrušeno se kajući za svoje osobne grijehe, za grijehe u obiteljima, za sve grijehe protiv Božjih zapovijedi u našem narodu.
Milosrdna Majko, utočište grešnika izmoli nam darove Duha svetoga da on svojom snagom promijeni ljudske misli i srca na dobro, za pravednost, za mir.
Utjeho žalosnih i zdravlje bolesnih,
u ime uznemirenih i uplašenih,
u ime suza ranjenih i izbjeglih,
u ime patnje nevinih i virusom zaraženih, molimo Te da svojim zagovorom od nebeskog Oca izmoliš svojoj ljudskoj djeci čvrstu vjeru i nepokolebljivu nadu.
Neka se skrate ovi dani teških iskušenja i neka zasja mir Božji u našoj domovini i u cijelom svijetu. Predobra majko, moli za nas .
Amen!
(Kardinal Franjo Kuharić, 15. siječnja 1992.)

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.