Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč

: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)

Treće korizmene nedjelje, 19. ožujka, održano je 17. po redu biskupijsko korizmeno hodočašće vjernika Porečke biskupije u porečku prvostolnicu. Naime, u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, 2000. godine započela je tradicija  korizmenih hodočašće u obje prvostolnice, treće korizmene nedjelje u porečku baziliku, a četvrte korizmene nedjelje u pulsku katedralu.

Fotogaleriju pogledajte ovdje >>>

U subotu, 17. ožujka 2017., 1220 vjernika iz Porečke i Pulske biskupije zajedno sa svojim svećenicima te ordinarijem Draženom Kutlešom hodočastili su u Svetište sv. Josipa u Karlovcu te bl. Alojziju Stepincu u zagrebačku katedralu.

Fotogaleriju pogledajte ovdje >>>

 

U petak, 17. ožujka, u porečkoj prvostolnici gostovali su članovi bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta s otoka Hvara.  U dojmljivom scenskom nastupu izveli su izbor pjesama iz procesije Za Križen, pobožnosti koja se već pet stoljeća u neprekinutom nizu održava na otoku Hvaru i od 2009. uvrštena je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Glazbenom događaju nazočio je, uz okupljene vjernike, i porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša sa suradnicima.

 

 

ZA HODOČAŠĆE SV. JOSIPU I Bl. ALOJZIJU STEPINCU U KARLOVAC I ZAGREB

u subotu 18. ožujka 2017. prijavljeno je iz Biskupije Porečke i Pulske 1240 osoba.

 

 

 

 

Program hodočašća za župu Poreč:

06,00 sati polazak iz Poreča (parkiralište kod osnovne škole)

oko 10,00 sati dolazak u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu

10,30 sati pobožnost sv. Josipu

11,00 sati sv. Misa koju će predvoditi mons. Dražen Kutleša, biskup

12,00 – 14,00 sati objed (ponijeti sa sobom)

14,00 sati polazak iz Karlovca za Zagreb

 

15,00 sati posjet zagrebačkoj katedrali i pobožnost bl. Alojziju Stepincu

15,30 – 17,30 sati slobodno vrijeme

17,30 sati polazak iz Zagreba

oko 22,00 sati povratak u Poreč

 

 

 

 

U nedjelju, 12. ožujka 2017., u Poreču je blagoslovljen novi dio Gradskog groblja. Misno slavlje i blagoslov novoizgrađenog dijela groblja predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša. Misno slavlje održano je u grobljanskoj crkvi Blažene Djevice Marije od Karmela. U uvodnom pozdravu porečki dekan i župnik vč. Milan Zgrablić, napomenuo je kako se na tom groblju mise održavaju redovno svake kvatrene nedjelje, dakle 4 puta godišnje, kao znak posebnog sjećanja i molitve za pokojne. Biskup je u uvodnom dijelu istaknuo kako se tom prigodom iskazuje briga za počivališta pokojnika, a ujedno i zahvalnost prema onima koji su realizirali te radove na Gradskom groblju.

Fotogaleriju pogledajte ovdje >>>>

 

 

Duhovni plodovi koji proizlaze iz razmatranja Muke Kristove (Sv. Alfons Marija Liguori)

 

 

 

 

 

1. Ljubitelj duša, naš preljubljeni Otkupitelj, kazao je da kod dolaska na zemlju kao čovjek nije imao drugog cilja osim da upali sveti plamen ljubavi u ljudskim srcima: Došao sam da bacim oganj na zemlju, pa kako bih volio da se već zapalio (Lk 12, 49). Ah, kako je lijepe plamene ljubavi zapalio u tolikim dušama, posebno patnjama koje je htio trpjeti kod svoje smrti, kako bi nam pokazao beskrajnu ljubav kojom nas je ljubio! Ah, koliko sretnih srdaca u Isusovim Ranama, kao u nekim pećnicama ljubavi, se zapalilo ljubavlju, tako da se nisu ustručavali prikazati Isusu dobra, život i same sebe, nadvladavajući velikom hrabrošću sve poteškoće na koje su nailazili u opsluživanju božanskog zakona, iz ljubavi prema Gospodinu koji iako Bog, htio je toliko trpjeti zbog ljubavi prema njima! Upravo to je bio savjet koji nam je dao apostol kako ne bi promašili i kako bi brzo hodili putem koji vodi u Nebo: Promotrite pomno onoga koji je od grešnika podnio takovo protivljenje protiv samoga sebe, da ne sustanete i ne klonete duhom! (Heb 12,3).