Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč

: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

O svetkovini Svih svetih porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša ove je godine misno slavlje predvodio ispred grobljanske kapele na porečkom gradskom groblju. U koncelebraciji su bili kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić, porečki katedralni župnik i porečki dekan preč. Milan Zgrablić, te kapelan katedralne župe vlč. Janez Barborič.

 

U porečkoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, proslavljen je u nedjelju, 20. listopada, Svjetski dan misija. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša. U koncelebraciji je, uz druge svećenike bio i dijecezanski ravnatelj Papinskih misijskih djela preč. Mirko Vukšić koji je izrekao prigodnu homiliju.

Biskup je u prigodnom obraćanju na početku mise istaknuo kakao je obilježavanje Svjetskog dana misija prigoda da se svatko od nas zapita što mi činimo, a što još možemo učiniti za misije.

Preč. Vukšić je na početku prigodne homilije podsjetio ukratko na povijest Svjetskog dana misija, te istaknuo aktualno obilježavanje Izvanrednog misijskog mjeseca, prema želji pape Franje. Pohvalio je brojne inicijative koje mnogobrojne istarske župe organiziraju u tom kontekstu, te je spomenuo i biskupijsko misijsko klanjanje održano u Puli 18. listopada. Spomenuo je bogatstvo kojim se mogu podičiti istarske crkve, znak je to vjere koju su u ove krajeve također donijeli tadašnji misionari u nekim davnim vremenima. Dio problema današnjeg odnosa čovjeka prema vjeri je što u nekim ljudima više ne postoji želja ponositi se svojim kršćanskim naslijeđem.

Nastavio je ističući vrijednost misionara, spomenuvši da se u raznim dijelovima svijeta trenutno nalazi 79 misionara iz Hrvatske, među kojima je i naš svećenik don Luka Pranjić, koji je otišao u Ekvador u rujnu ove godine. Zahvaljujući prisustvu Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater mi u našoj biskupiji imamo svećenike iz raznih dijelova svijeta, rekao je. Crkva je uronjena u svijet i doživljava zajedno s ljudima sve što i oni, i zato misionari uvijek i svugdje gdje djeluju nastoje populaciji kojoj su poslani donijeti i neki materijalni, tehnološki napredak životnih uvjeta, no glavni i temeljni razlog njihova odlaska u svijet, temeljna bit njihova poslanja je donijeti ljudima Radosnu vijest Isus Krista, naglasio je preč. Vukšić. Citirao je svjedočanstvo misionara o radosti ljudi koji prvi put upoznaju živoga Boga, „nestaju strah i nelagoda, i u njihova srca uđe radost, i mi bi tako trebali biti radosni, otvoreni za druge pogledom uprtim u nebo“, rekao je propovjednik. Istaknuo je na kraju snagu molitve, snagu krunice te pozvao sve da i dalje molitvom i prilozima podržavaju misionare.

Katedralni župnik, porečki dekan preč. Milan Zgrablić je uz druge obavijesti na poseban način istaknuo redovito Euharistijsko klanjanje pred Presvetim te pozvao sve koji mogu da dođu, te da, uz ostalo njihova nakana bude i za misije i misionare. Istaknuo je da je ta župa prošle godine za misije, tijekom posebnih akcija, ali i u namjenskoj škrabici, sakupila dvadeset tisuća kuna. Zahvalio je ujedno unaprijed euharistijskim sestrama Presvetog Srca Isusova i Marijina na animiranju jednog sata, od 16.30 do 17. 30, redovitog tjednog klanjanja koje se u katedrali održava svakoga petka od 8 do 18 sati, odnosno do 19 u zimskom vremenu.

Preč. Vukšić je zahvalio na svakom obliku doprinosa misijskom djelovanju te je nakon završnog blagoslova podijelio vjernicima namjenski pripremljena kratka predstavljanja naših misionara sa fotografijom i kontaktom, uz poziv da na poseban način mole upravo za onoga misionara ili misionarku čiji su životopis dobili. Bila je to još jedna u nizu inventivnih i hvalevrijednih inicijativa ovog dijecezanskog ravnatelja Papinskih misijskih djela, koji unatoč obvezama župe i dekanata, zajedno sa svojim suradnicima, već dugi niz godina uspješno animira razne inicijative podizanja svijesti o važnosti misijskog djelovanja te konkretne podrške djelovanju misionara.  

Zatvaranje Izvanrednog misijskog mjeseca za Porečku i Pulsku biskupiju biti će u Žminju, u crkvi sv. Mihovila, u nedjelju, 27. listopada, misnim slavljem s početkom u 11 sati, kojem će prethoditi misijska krunica. (G. Krizman)

 

 

HODOČAŠĆE POREČKOG DEKANATA

GOSPI LORETSKOJ, SV. MIHOVILU ARKANĐELU, SV. FRANJI ASIŠKOM, SV. KLARI ASIŠKOJ, SV. OCU PIJU I ČUDU PRESVETE EUHARISTIJE

 

U organizaciji Porečkog dekanata šezdeset i jedan hodočasnik krenuo je na šestodnevni put u ponedjeljak, 7. listopada 2019.

Prvog dana putovanja cilj je bio stići u Svetište Nazaretske kućice – Majke Božje u Loretu.

Grad Loreto je osnovan u 13. stoljeću. Jezgra je razvoja svetište Nazaretske kućice. Prema predaji, u noći 10. prosinca 1294. na obale Italije, na krilima anđela, donesena je Sveta kuća iz Nazareta. U ovoj kući je živjela Marija, Isusova majka i sv. Josip. U toj kući Marija je doživjela susret s anđelom Gabrijelom, koji joj je navijestio da će začeti Isusa po Duhu Svetome. Tu je živjela s Isusom i Josipom, za vrijeme Isusova djetinjstva. Također, prema predaji, kuća se nalazila u Nazaretu, a premještena je nakon što su muslimani osvojili područje oko Nazareta. Ova kućica tri se godine nalazila na Trsatu, da bi je jedne noći anđeli prenijeli u Loreto.

Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu

Draga braćo i sestre,

od čitave sam Crkve zatražio da u mjesecu listopadu 2019. živi izvanredno razdoblje misijskog djelovanja u spomen na stotu godišnjicu apostolskog pisma Maximum illud pape Benedikta XV. (30. studenog 1919.). Proročka dalekovidnost njegova apostolskog prijedloga potvrdila mi je koliko je i danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenje Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Naslov ove poruke glasi jednako kao i tema Misijskog mjeseca listopada: Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu. Proslava ovog mjeseca pomoći će nam ponovno otkriti misijsku dimenziju naše vjere u Isusa Krista, vjere koja nam je besplatno dana kao dar na krštenju.

Naša sinovska pripadnost Bogu nije nikada pojedinačni, nego je uvijek crkveni čin: iz zajedništva s Bogom, Ocem, Sinom i Duhom Svetim, mi smo, zajedno s mnogom našom braćom i sestrama, rođeni na novi život. Ovaj božanski život nije proizvod koji se prodaje – mi ne provodimo prozelitizam – nego bogatstvo koje treba darivati, prenositi i naviještati: to je smisao poslanja.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.