Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)

Duh Sveti je u kršćanskome krštenju glavni djelatnik: on je taj koji izgara i uništava izvorni grijeh, vraćajući kršteniku ljepotu božanske milosti; on je taj koji nas oslobađa od vlasti tame, to jest od grijeha, i uvodi nas u kraljevstvo svjetla, to jest ljubavi, istine i mira. Pomislimo samo na kakvo nas dostojanstvo uzdiže krštenje: djeca se Božja zovemo i jesmo – istaknuo je Sveti Otac prije molitve Angelusa na današnji blagdan Krštenja Gospodinova.

Činjenica da smo djeca Božja uključuje i odgovornost da slijedimo Isusa te usvojimo njegova svojstva: blagost, poniznost, nježnost. To nije lako, osobito ako oko nas vlada netrpeljivost, oholost i tvrdoća. Ali je moguće sa silom koja dolazi od Duha Svetoga – naglasio je papa Franjo.

Napomenuo je kako Duh Sveti, koga smo prvi put primili na dan našega krštenja, otvara naše srce istini, potiče nas na ljubav i solidarnost s bližnjima, daruje božanski oprost te nas prožima Očevim milosrđem. Nemojmo zaboraviti da je Duh Sveti živa i životvorna prisutnost u onome tko ga prihvati – rekao je Papa.

 

Istaknuo je da na današnji blagdan razmišljamo i o danu vlastitoga krštenja i zahvaljujemo na tom daru. Papa je okupljene vjernike stoga pitao tko se od njih sjeća datuma svojega krštenja. Onima koji ga ne znaju je zadao – kako je rekao – domaću zadaću: saznati datum vlastitoga krštenja – od roditelja, obitelji ili iz župe. Važno je znati taj datum – to je dan našega rođenja kao djece Božje – napomenuo je papa Franjo i dodao: Slaviti današnji blagdan znači potvrditi naše prianjanje uz Isusa, trudeći se živjeti kao kršćani, članovi Crkve i novoga čovječanstva, u kojem su svi braća.

Nakon molitve Angelusa, dodao je poseban blagoslov za svu djecu koja su nedavno krštena, kao i za mlade i odrasle koji su nedavno primili sakramente kršćanske inicijacije ili se na njih pripremaju. Na koncu je sve podsjetio na dva zadatka: saznati datum vlastitoga krštenja i ne zaboraviti moliti za Papu.

Izvor: Radio Vatican

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.