Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije
Katedrala Poreč

  • Bazilika 1
  • Bazilika 2
  • Bazilika 3
  • Poreč
  • Vrata
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

 

 

Pozivam sve članove Neokatekumenskog puta koji žive na području Župe Uznesenja Marijina – Katedrala Poreč, da se u dogmatskom, eklezialnom i liturgijskom duhu i nauku  Učiteljstvu Katoličke Crkve, te u znaku zajedništva i bratske sloge,  pridruže svečanom euharistijskom slavlju u Vazmenoj noći (subota, 31. ožujka 2018.) u našoj katedrali koju će predvoditi nasljednik apostola, biskup, mons. Dražen Kutleša, s početkom u 21,00 sat.

Župne dvorane stoje svim župljanima na raspolaganje ako žele nastaviti vazmeno slavlje i po svršetku zajedničkog liutrgijskog dijela bdijenja u katedrali.

Milan Zgrablić, župnik

 

 

 

Po želji g. Edvarda Duke, odgovornog člana Neokatekumenskom puta u ovoj župi, dodajemo i ovaj tekst i fotografije:

 

Liturgijska obnova Drugog vatikanskog koncila (preuzeto sa www.laudato.hr)

´Budući da je Carmen bila zaljubljena u Boga i Bog u nju, jer je Bog zahvatio njeno srce od malena, ona je bila providonosna za Put i kada je upoznala Kika započela je ova avantura, stvarnost, koju su posljednji pape definirali kao djelo Duha Svetoga, dakle ne jedno ljudsko djelo. Surađivala je s Kikom donoseći i prenoseći obnovu Drugog vatikanskog koncila, koja se temelji prije svega na tri konstuticije: Liturgiji, Riječi Božjoj i Crkvi, dokumentima koji će kasnije nadahnuti tronog na kojem počiva Neokatekumenski put: Riječ, Liturgiju i Zajednicu.

Preko nje Gospodin je prenio Kiku cjelokupnu koncilsku obnovu, liturgijske, biblijske i patrističke pokrete. Prije i za vrijeme Koncila mnogo je proučavala i istraživala. Omogućila je Kiku, budući da je on umjetnik, da na određen način oblikuje zajednice, Put, etape, prijelaze i sve je bio dar Božji. Carmen, ušavši u kontakt s ocem Pedrom Farnesom učenikom dom Bernarda Bottea, jednog od predvoditelja koncilske liturgijske obnove, povezuje iskustvo Božje prisutnosti unutar male kršćanske zajednice s otkrićem pashalnog misterija: »mnogo se borila za ono što je bilo temeljno za Put: otkriti Pashalno bdijenje, koje će trajati cijelu noć. I papa Franjo, susrevši nedavno biskupe iz Santa Dominga, rekao je da je jedna od zasluga Puta bila upravo ponovno otkrivanje važnosti Pashalnog bdijenja u svom njegovom sjaju, kako se pokazalo tijekom Koncila,´ rekao je u oproštajnom govoru don Mario Pezzi na sprovodu Carmen Hernández.

 

Zahvaljujem Gospodinu za svjedočanstvo ove žene, potaknute iskrenom ljubavlju prema Crkvi, koja je istrošila svoj život u navještaju Radosne vijesti u svakom okruženju, čak i u onima koji pružaju najveći otpor, ne zaboravljajući pritom najmarginaliziranije osobe. Papa Franjo u svojoj poruci piše: ´preporučam dušu Carmen Božanskoj dobroti, kako bi je uveo u radost vječne Pashe i ohrabrujem sve koji su je poznavali i sve članove Neokatekumenskog puta da drže živom revnost za evangelizaciju.´ Carmen, žena vjere, koja je svoje ovozemaljsko hodočašće završila, prati svojom ljubavlju sada s Neba.  Sada kada živi puninu Očeve ljubavi može zagovarati za svoju Crkvu koju je toliko ljubila.

Pismo upućeno Kiku Arguellu:

Dragi brate – stoji u pismu – primio sam dnevnik Carmen Hernández, koji je pisala od 1979. do 1981. godine. Zahvaljujem na tom daru – napisao je Sveti Otac. Napomenuo je da ga raduje što se na stranicama tog dnevnika očituje svjedočanstvo velike ljubavi prema Isusu, čija svjetlost patnju pretvara u prinos, umor u radost, život u vrijeme evangeliziranja. Neka Bog pomogne Putu kako bi u svakom trenutku širio Evanđelje s radošću i bezrezervno, s vjerom i poniznom poslušnošću, čineći od kušnji i teškoća povod kako bi se hvalili u Gospodinu Isusu (usp. 2 Kor 12) – zaključio je papa Franjo.

 

 

 

 

 

 

 

RIJEČI POGLAVARA CRKVE O NEOKATEKUMENSKOM PUTU

Priznajem Neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije, valjane za društvo i današnja vremena. Stoga žarko želim da braća u episkopatu vrednuju i pomažu zajedno sa svojim prezbiterima ovo djelo nove evangelizacije, kako bi se ono ostvarilo prema smjernicama predloženim od njegovih inicijatora, u duhu služenja mjesnom ordinariju i zajedništvu s njime te u kontekstu jedinstva mjesne Crkve sa sveopćom Crkvom.

Ivan Pavao II, Pismo "Ogniqualvolta" od 30.08.1990. (AAS 82 [1990] 1513-1515)

Copyright © Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč - Sva prava pridržana.

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.