Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije - Katedrala Poreč

: Neka ti srce bude posudica koju ćeš uvijek napuniti na izvoru Božje ljubavi! (sv. Katarina Sijenska)
: Ja sam vrata, govori Gospodin, tko kroz međe uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti. (Usp. Iv 10, 9)
: "Ja sam svjetlo svijeta; tko ide za mnom, neće hoditi u tami, nego će imati svjetlost života." - Ivan 8,12

            Na svetkovinu Tijelova sve od 14. stoljeća održavaju se diljem kršćanskog svijeta svete mise i euharistijske procesije. U našoj župi Poreč se ova tradicija bez prekida održala već preko 600 godina, u svečanom ili skromnijem obliku, od samih početaka sve do danas. Mise i procesije su se održavale i u onim ratnim i neprijateljski raspoloženim vremenima prema kršćanima.

            U procesiji se nosi Presveti Sakrament da mu iskažemo javno štovanje i javno ispovjedi vjera u prisutnost Tijela Kristova pod prilikama kruha, te da se zazove Božji blagoslov kako bi nas Bog obdario svakim dobrom i očuvao od svakoga zla.

            Na ovogodišnju Svetkovinu Tijelova, u četvrtak, 20. lipnja 2019. svečano euharistijsko slavlje s početkom u 10,00 sati u katedrali u Poreču predvodit će mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski u zajedništvu s drugim nazočnom svećenicima. Nakon misnog slavlja biti će svečana procesija uz uobičajne četiri postaje. Procesija s Presvetim će krenuti iz katedrala (eufrazijeve bazilike) po ulicama Sv. Eleuterija i Decumanovoj i zaključiti se ispred crkve Gospe od Anđela na Trgu Slobode.

            Misno slavlje i procesiju prenosit će HTV na 1. programu. Putem satelita ili interneta misa i procesija moći će se pratiti u živo u cijelom svijetu od 10,00 do 11,55 sati.

            Sve kojima je to moguće i koji žele srdačno pozivamo da se priključe svetoj misi i procesiji.

            Vas koji stanujete ili imate radnje, restorane, kafiće… u ulicama Sv. Eleuterija i Decumanovoj, a kuda će proći procesija s Presvetim, molimo da ovog dana zelenilom, cvijećem, upaljenim svijećama, marama, zastavicama u raznim bojama… okite prozore, izloge, ulaze… Također molimo sve koji imaju i u ovoj svetkovini otvorene radnje, restorane, kafiće… u navedenim ulicama da barem u vremenu prolaska procesije (od 10,45 do 12,00 sati) zatvore radnje, sklone sve što je izloženo za prodaju na fasadama i dovratnicima, ugase glazbu i iziđu na ulicu s poštovanjem dočekati, pozdraviti i pomoliti se pred Presvetim Sakramentom.

            Uvjereni smo da će Božji blagoslov za koji se moli u procesiji biti na dobro svim ljudima dobre volje bez obzira na njihova vjerska uvjerenja.

            Hvala Vam na razumijevanju.

                                                                                                                              Milan Zgrablić, župnik          

                                                                                              Janez Barborič, župni vikar

Poreč, 17. lipnja 2019.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.